BC Agathos

Eerste geslaagden Basketbal Scheidsrechter 2 (BS2)

Scheidsrechters zijn een belangrijk onderdeel van de basketbalsport. Om alle wedstrijden in alle competities in goede banen te leiden moeten er uiteraard genoeg scheidsrechters zijn.

Waar we een aantal jaren geleden nog een diploma haalden door het volgen van een aantal workshops, heeft de NBB in 2018 besloten om het opleidingstraject voor scheidsrechters aan te passen.

De 1e stap naar een scheidsrechter-diploma is het spelregelbewijs. Alle (competitie spelende) leden van BC Agathos zijn verplicht deze te halen. Het spelregelbewijs haal je via de website Basketballmasterz.nl. Via deze officiële NBB-site leren spelers (en alle andere basketballers) op een aantrekkelijke én effectieve manier de spelregels beter begrijpen. Met hulp van deze site leren basketballers, al van jongs af aan, ook de regels beter accepteren en juist toe te passen tijdens de wedstrijd. Dit leidt tot meer begrip voor de beslissingen van de scheidsrechter. Bovendien brengt het beheersen van de regels voor hun team de winst dichter bij! Op deze site vind je de spelregels van basketball in heldere taal. Je vindt er uitleg over de twintig belangrijkste spelsituaties. Je kunt er oefentoetsen maken zoveel als je wilt. Je ziet veel herkenbare voorbeelden die de regels verduidelijken. Na het maken van de oefentoetsen mag je de eindtoets maken en behaal je je spelregelbewijs.

Na het halen van je spelregelbewijs volgt de opleiding BS2. Een Basketball Scheidsrechter 2 (BS2) is in staat om wedstrijden op verenigingsniveau te fluiten. Het opleidingstraject tot BS2 bestaat uit twee workshops, die door de BC Agathos worden georganiseerd. Deze twee workshops, die gaan over Arbitragetechniek (het fluiten zelf) en Leiderschap & Sportiviteit (je houding op het veld), bereiden je voor op het fluiten van officiële competitiewedstrijden binnen de vereniging.  De workshops worden gegeven door scheidsrechters met jarenlange ervaring.  Daarnaast fluit je in het opleidingstraject nog een aantal (oefen-)wedstrijden om ervaring op te doen en plannen we beginnende scheidsrechters altijd samen met een ervaren fluitist in. De BS2 opleiding wordt afgerond met het fluiten van een wedstrijd, dit is de Proeve van Bekwaamheid (PvB). 

Het behalen van je BS2 is bij BC Agathos verplicht voor alle (competitie spelende) leden vanaf 16 jaar. Je wordt hiervoor uitgenodigd door de Begeleidingscommissie.

Ook bij BC Agathos zijn we begonnen met de opleiding BS2. In 2019 zijn we begonnen met een groep van 6 scheidsrechters-in-opleiding. Na het volgen van de workshops en het fluiten van de nodige wedstrijden zijn al onze scheidsrechters i.o. geslaagd voor de cursus Basketball Scheidsrechter 2.

Onze nieuwe scheidsrechters zijn:

  • Daniek Crielaard
  • Indy Smit
  • Joey v.d. Veeke
  • Just Rutters
  • Sjoerd Kremer
  • Martijn Stolk

We willen onze nieuwe scheidsrechters dan ook van harte feliciteren met het behalen van hun diploma.

Ondertussen is de volgende groep enthousiaste aspirant-scheidsrechters begonnen met de opleiding zodat we er aan het einde van dit seizoen weer 6 nieuwe scheidsrechters bij te hebben. Zij hebben de workshops achter de rug en hun eerste (oefen-)wedstrijden gefloten.

Na het behalen van je BS2 biedt de NBB natuurlijk de mogelijkheid om je verder te ontwikkelen als scheidsrechter. Hiervoor bestaan de opleidingen BS3 (wedstrijden op afdelingsniveau) en BS4 (wedstrijden op landelijk niveau). Mocht je meer willen weten over deze opleidingen neem dan contact op met de begeleidingscommissie.

Namens de begeleidingscommissie.

John Ligtvoet

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 BC Agathos

Thema door Anders Norén