BC Agathos

Uitleg Spelregelbewijs en Scheidsrechtersdiploma’s

Na in 2015 te zijn gestart met het spelregelbewijs (BS1) is de NBB in januari begonnen met de nieuwe scheidsrechtercursussen. Hieronder zullen we duidelijk maken wat dit allemaal inhoud.

Spelregelbewijs (BS1)

 Eén van de doelstellingen van de NBB, samen met andere sportbonden, is ‘Samen naar een veiliger sportklimaat’. Een van de belangrijkste hulpmiddelen hierbij is het vergroten van de spelregelkennis. Om deze kennis onder de basketballers te bevorderen, is er de introductie van ‘Basketballmasterz’. Met hulp van deze site leren basketballers, al van jongs af aan, ook de regels beter accepteren en juist toe te passen tijdens de wedstrijd. Dit leidt tot meer begrip voor de beslissingen van de scheidsrechter. Bovendien brengt het beheersen van de regels voor hun team de winst dichter bij! Op deze site vind je de spelregels van basketball in heldere taal. Je vindt er uitleg over de twintig belangrijkste spelsituaties. Je kunt er oefentoetsen maken zoveel als je wilt. Je ziet veel herkenbare voorbeelden die de regels verduidelijken. Alle spelers vanaf 14 , die nog geen scheidsrechterdiploma hebben, moeten hun BS1 halen om competitie te mogen spelen. Zij krijgen hiervoor via de begeleidingscommissie een activatiecode. Na het aanmelden op de site kunnen zij zelf een wachtwoord aanmaken. Na het maken van een aantal oefentoetsen kunnen zij een eindtoets maken om hun BS1 te halen.

Ook voor niet competitie-spelende leden, ouders en andere geïnteresseerden is dit natuurlijk een leuke site om meer over de spelregel te leren.

Basketball Scheidsrechter (BS2)

Een Basketball Scheidsrechter 2 (BS2) is in staat om wedstrijden op verenigingsniveau te fluiten. Alle competitie spelende leden vanaf 15 jaar moeten hun BS2 halen. Zodra er weer een cursus is zullen zij dan ook een uitnodiging ontvangen. Het opleidingstraject tot BS2 bestaat uit twee workshops, die door de vereniging worden georganiseerd. Deze twee workshops, die gaan over Arbitragetechniek (het fluiten zelf) en Leiderschap & Sportiviteit (je houding op het veld), bereiden de deelnemer voor op het fluiten van officiële competitiewedstrijden. Daarnaast fluit je in het opleidingstraject nog een aantal wedstrijden. De BS2 opleiding wordt afgerond met het fluiten van een wedstrijd, dit is de Proeve van Bekwaamheid (PvB). Het portfolio bestaat uit twee praktijkopdrachten die gemaakt worden bij het fluiten van verenigingswedstrijden.

Basketball Scheidsrechter 3 (BS3)

Een Basketball Scheidsrechter 3 (BS3) is in staat om wedstrijden op afdelingsniveau en in de Tweede Divisie te fluiten. Het opleidingstraject tot BS3 bestaat uit vier workshops met praktijkopdrachten en het geven van begeleiding bij de eigen vereniging. De vier workshops gaan over Spelregelkennis, Arbitragetechniek, Basketballinzicht  en Leiderschap & Sportiviteit. Daarnaast fluit de deelnemer in het opleidingstraject onder begeleiding nog een aantal wedstrijden op het toekomstige BS3 niveau. De BS3 opleiding wordt afgerond met het fluiten van een wedstrijd, dit is de Proeve van Bekwaamheid (PvB). Het portfolio bestaat uit de praktijkopdrachten, die horen bij de workshops. De BS3-opleiding is bedoeld voor mensen die als onafhankelijke scheidsrechter wedstrijden op afdelingsniveau willen fluiten. Deelname aan de opleiding is niet vrijblijvend. Er wordt van deelnemers verwacht dat ze aanwezig zijn bij en betrokken zijn tijdens de workshops, dat ze de workshops voorbereiden en dat de praktijkopdrachten worden gedaan.

Basketball Scheidsrechter 4 (BS4)

Een Basketball Scheidsrechter 4 (BS4) fluit wedstrijden op landelijk niveau. Het traject bestaat uit acht workshops, bijbehorende praktijkopdrachten, en het fluiten van twee wedstrijden met goede begeleiding. Het wordt afgesloten met een portfolio, een schriftelijke examen voor spelregel- en reglementskennis en een Proeve van Bekwaamheid: het fluiten van een wedstrijd. De workshops gaan onder meer over Spelregel- & reglementskennis, Arbitragetechniek & Samenwerking, Techniek & Tactiek, Leiderschap & Sportiviteit en Begeleiding van scheidsrechters in opleiding.

 

Tijdens de thuiswedstrijden moeten we ervoor zorgen dat er bij de wedstrijden vanaf U16 2 gediplomeerde scheidsrechters zijn. Bij de wedstrijden van U10, U12 en U14 moet dit minimaal 1 scheidsrechter met diploma zijn. Bij de wedstrijden van U10 en U12 gaat het hierbij veel meer om spelleiders dan om scheidsrechters.

Als je een scheidsrechtertaak hebt gekregen en je wil die ruilen met iemand, let er dan dus op dat dit iemand met een diploma is. Meld ook aan de begeleidingscommissie met wie je geruild hebt. De commissie kan dan controleren of deze speler je taak over kan nemen en de zaalwacht informeren zodat die weet wie de taak uitvoert. Het fluiten van een wedstrijd zonder diploma of het niet op komen dagen van een scheidsrechter leidt tot een boete voor de vereniging en dit willen we natuurlijk zoveel mogelijk voorkomen.

 

We hopen nu alle onduidelijkheid rondom de scheidsrechterdiploma’s te hebben weg genomen.

Mochten er nog vragen zijn dan kun je deze natuurlijk altijd stellen aan de leden van de BC, Ronald Waas en John Ligtvoet.

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

© 2024 BC Agathos

Thema door Anders Norén